Betaald parkeren
De afgelopen weken hebben veel bewoners en partijen zich gebogen over het betaald parkeren in de Wielewaal. Het parkeerbeleid om geen bewonersvergunningen af te geven voor parkeren op straat leidt tot veel ophef en onvrede. We waren er allemaal door verrast.
Wat is er ondernomen?
Het bestuur van de Vereniging Wielewaal heeft een brief gestuurd aan Wethouder Lansink-Bastemeijer (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit), de diverse raadsfracties en de wijkraad. BPD en Woonstad hebben het probleem in diverse vergaderingen met de gemeente aan de orde gesteld. Én er is een aantal bewonersacties gestart.
Wat is het resultaat van alle acties?
De wethouder heeft zijn ambtenaren opdracht gegeven om uit te zoeken hoe het zit met parkeren in de Wielewaal. De ombudsvrouw is actief. Er liggen WOO-verzoeken* van bewoners, een brief van de wijkraad en er is aandacht in de media geweest.
Hoe nu verder?
De gemeente gaat zo snel mogelijk de meestgestelde vragen en de antwoorden daarop op deze website zetten. Al het uitzoekwerk kost meer tijd dan gedacht. Het eindresultaat van het onderzoek wordt na de zomervakantie verwacht.
BPD en Woonstad Rotterdam hebben met diverse ambtenaren de afspraak gemaakt om gelijk na de vakantieperiode weer met elkaar in gesprek te gaan. Het doel van deze gesprekken is om bewonersvergunningen op straat mogelijk te maken. Of dat lukt, is dus nog niet zeker!
Belangrijk! Houd je parkeerplaats op eigen terrein in stand
Ook als je een extra vergunning op straat krijgt, ben je verplicht je eigen parkeerplaats in stand te houden. Waarom? Bij de koop van je woning heb je een Akte van Levering getekend. Hierin staat dat de parkeerplaats in de achterstraat bij je woning moet blijven bestaan. Doe je dat niet, dan kun je daar zelfs een flinke boete voor krijgen. Ook de verhuurder van de huurwoningen heeft voor deze plicht getekend.
Daarbij zijn er tussen de ontwikkelaar en de gemeente afspraken gemaakt dat de privéparkeerplaatsen gemaakt moeten worden. Deze afspraak kan niet worden teruggedraaid.
* WOO-verzoek – Wet Openbare Overheid. Deze wet regelt dat je informatie kunt opvragen bij o.a. de gemeente. Lees meer: Woo-verzoek indienen | Rotterdam.nl.