De Wielewaal is een bestaande woonwijk waar oude huizen worden gesloopt en nieuwe worden gebouwd. Dit doen we gefaseerd.
Een nieuwe Wielewaal in 12 fases
De wijk is opgedeeld in 12 fases. Per fase worden de noodwoningen gesloopt, want die zijn na 70 jaar echt op. Daarna worden nieuwe kabels, leidingen en een nieuw riool aangelegd. Als dit werk klaar is bouwen we de woningen. Hoe we te werk gaan lees je hier.
Bewoners met terugkeergarantie krijgen een nieuw huis
Natuurlijk worden de woningen pas gesloopt nadat de bewoners zijn verhuisd. Met alle bewoners in een sloopfase wordt vroegtijdig contact opgenomen. De bewoners met een terugkeergarantie krijgen een nieuwbouwwoning in de Wielewaal aangeboden. Woonstad Rotterdam verzorgt dit proces. Lees hier meer over dit proces.
Een wijk van en voor Wielewaalers
In totaal komt er een mix van 807 (sociale) huur- en koopwoningen. De woningen die er komen, verschillen in ontwerp, grootte en prijsklasse. Op deze manier wordt de nieuwe Wielewaal een wijk voor iedereen. Alleenstaanden, tweepersoonshuishoudens, ouderen en gezinnen met kinderen hebben allemaal ruimte om te wonen en te leven. De Nieuwe Wielewaal wordt een energiezuinige en gasloze wijk met stadsverwarming en zonnepanelen.
Waar staan we nu?
Inmiddels zijn fase 1 en 2 (Wielewaal-Oost) en fase 3 en 4 gebouwd en bewoond. De koopwoningen in fase 5 zijn verkocht. De sociale huurwoningen in fase 5 zijn bestemd voor de bewoners met de terugkeergarantie. De middenhuurwoningen worden later door MVGM te huur aangeboden. De bouw van fase 5 en 6 is gestart.
Voor fase 7 en 8 zijn de woningen gesloopt. Hier wordt gewerkt om de grond geschikt te maken voor de bouw.
Wonen op een nieuwbouwlocatie
Wonen en bouwen in een wijk die in ontwikkeling is, brengt uitdagingen met zich mee. We werken en wonen op een beperkte ruimte. Het ‘treintje’ van sloop, bouwrijp maken, nieuw bouwen en aanleg van de openbare ruimte moet blijven rijden. Én dan ook nog het liefst met zo min mogelijk overlast voor de bewoners. Eerlijk is eerlijk: dit lukt gewoonweg niet altijd. Het werk zal altijd hinder met zich meebrengen. Denk hierbij aan geluidshinder, trillingen of wegomleidingen.
Werktijden aannemers
Het uitgangspunt is dat de aannemers van maandag tot en met vrijdag werken. De werktijden zijn van 07.00 uur tot uiterlijk 19.00 uur. De aankomst van de voertuigen en mensen kan en mag eerder plaatsvinden. Een enkele keer wordt er op zaterdag gewerkt.
Bouwroutes
Het bouwverkeer rijdt via de Groene Kruisweg en de Wichardstraat de Wielewaal in. Vanaf september 2024 mag het bouwverkeer van fase 5 en 6 ook met lege voertuigen uitrijden via de Schulpweg. Deze keuze is in overleg met de gemeente genomen. Zo wordt het aantal verkeersbewegingen in de wijk beperkt.
Het bouwverkeer van fase 7 en 8 rijdt in en uit via de Groene Kruisweg/Wichardstraat.
De regel is dat het bouwverkeer over wegen met tijdelijke verharding (bouwwegen) rijdt of op de oude asfaltwegen. De oude asfaltwegen worden op termijn allemaal vervangen. Toch is het een enkele keer nodig om gebruik te maken van de nieuw aangelegde straten.
Omleidingen
Soms is het nodig om straten (tijdelijk) af te sluiten. Is het een langdurige afsluiting dan moet de aannemer dit melden bij de gemeente. Als de gemeente akkoord is, geven zij een Tijdelijke Verkeersmaatregel (TVM) af. Hierin staat hoe het verkeer wordt omgeleid en welke borden er worden geplaatst.
Vragen over de bouw? Stel ze aan Annemarie!
Er is een omgevingsmanager aangesteld. Annemarie Suur is de schakel tussen de bewoners, aannemers en instanties voor de bouw. Ze plaatst regelmatig een nieuwsbericht. Vragen of ideeën over de bouw kun je mailen naar