Elizabeth (Els) Babtist woont nu al een aantal jaar in de Wielewaal. Vanuit de Rotte is ze hier neergestreken, maar wat je niet direct aan haar ziet zijn haar Javaanse roots.
Zowel haar overgrootoma (zij had een toko met 1 gerecht) als haar oma en vader waren topkokkies. Opa en oma hadden 11 kinderen. Haar oma, net weduwe, werd na de oorlog gerepatrieerd met 9 kinderen met haar zus per boot. Toen zij arriveerde had zij alleen haar wadjan nog (een soort wokpan).
‘Ik denk, dat het in mijn DNA zit, het koken. Mijn beide oma’s en mijn vader waren goede koks. Dan had je net gegeten bij je Hollandse oma en ging je daarna even langs je Javaanse oma, maar daar mocht je natuurlijk niet vertrekken zonder ook daar te hebben gegeten.’ Haar vader was bekend om zijn sambal badjak en had, hoe toevallig de Wielewaal als zijn eindpunt met bus 39! Els is opgegroeid tussen de verschillende keukens.
Bij Els draait alles om eten (en fotografie). Net als vroeger geurt het ook altijd naar heerlijke gerechten in het huis van Els. Het eerste wat er voor haar werd aangeschaft was een kast voor al haar kruiden, maar net als haar oma om 4 uur opstaan (om al om 5 uur in de keuken te gaan staan), slaat Els over. Alhoewel ze met haar nieuwe slowcookers wel heel gelukkig is en dan in de ochtend al de lekkerste gerechten klaarzet, zoals bijvoorbeeld witte kip. Dat ruik je dan de hele dag, het is dan net alsof je omarmt wordt door de geur.
Els' liefde voor eten deelt ze graag met iedereen. Ze kookt graag voor bijvoorbeeld vrienden en familie maar ook voor zieke mensen en kinderen. Dan kookt ze niet allen uit de Indonesische keuken, maar ze kookt ook graag in het Italiaans, Algerijns, Marokkaanse, Surinaamse en meer.
Eén van haar favoriete gerechten is Soto ‘en dan vind ik stiekem de Surinaamse versie nog lekkerder dan de Javaanse.’ Maar ook allerlei verschillende stoofpotjes vind ik heerlijk om te maken. Dan zie ik zo mijn oma voor me die de woonkamer binnenkomt lopen met haar ratang. (Dat is een houten omhulsel met allemaal kleine pannetjes.)Andere favoriete gerechten van haar zijn witte kip/ajam opor, en vooral daging smoor/rundvlees smoor.
Els deelt binnenkort haar recept(en) op de pagina 'Wielewaalse gerechten'. Zelf kookt ze eigenlijk nooit uit kookboeken, maar wel altijd vers met heeeeeel veel kruiden. Dus je kunt het recept volgen of net als Els gewoon vertrouwen op je eigen gevoel.
Eet smakelijk.
P.s. heb je zelf ook een lekker gerecht EN een leuk verhaal, we nemen graag contact met je op. Alleen een gerecht delen met je buren mag ook.
Deze verhalen volgen of recepten delen? Wordt lid van de pagina https://allemaal-wielewaal.nl/pagina/gerechten